Bebekler Ne Kadar Uyumalı?
Güncelleme tarihi: 21 Ara 2020
Bebeklerin uyku düzenleri yetişkinlere göre farklı biçimde şekillenmektedir. Uyku düzenlerine dikkat edilmesi bebeğin stres seviyesini düşürürken meydana gelebilecek bazı hastalıkların önlenmesinde de yardımcı olur. Peki, bebekler ne kadar uyumalı?
Bebeklerin ne kadar uyumaları gerektiği konusu bebeğin kaç aylık olduğuna göre farklılıklar arz etmektedir.
Bebeğin ilk 4 aylık periyodunda belirli bir uyku programının olmasına gerek yoktur. Bebeğin beslenme düzenine daha çok dikkat edilmelidir. Bebek çok uzun saatler uyuyor olsa bile beslenmek için uygun zaman periyotlarında uyandırılmalı ve emzirilmelidir.
Toplamda tek seferde olmamak kaydı ile 15 – 16 saat uyumalarında herhangi bir sakınca yoktur. Uyku sırasında salgıladıkları hormonlar gelişimlerine katkı sağlamaktadır.
4-6 aylık süreçte ise artık bebeğiniz iki uyku süreci arasında 2 ile 2 buçuk saatten çok uyanık halde kalmamalıdır. Aksi halde düzensizlik ve huzursuzluk oluşacaktır. Özellikle gece vaktinin gündüze sarkması ve gece uykundan bebeğin mahrum kalmaması hallerine dikkat edilmelidir.
Geceleri bu dönemde 10 ila 12 saatlik uyku oldukça önemlidir.
6-9 aylık süreç içerisinde bebeğinizin daha net bir uyku periyodu olabilir. Gece uykusu 11 – 12 saat gibi bir zaman dilimini kapsamalıdır. Bebeğin tüm gün toplamında tek seferlik olmaması kaydı ile 15 saat civarında uyuması sağlanmalıdır.
9-15 aylık zaman dilimi içerisinde artık bebeklerin bazısı hiçbir kesinti olmadan gece uykusu alabilirler. Gün içerisinde 2,5 – 3 saat uyuyabilir.
Bebeklerin ne kadar uyuması gerektiğine ait bildiriler ortalama şekilde belirlenmektedir. Bebeğinizin prematüre ya da post matüre olması, bazı hastalıklarının olması ya da kendi bedeninin uyku ihtiyacı diğer bebeklerden farklı olabilir.
Bebeklerin de birer birey oldukları ve birbirinden farklı kişilik özelliklerinin olduğu unutulmamalıdır. İki kardeş bile birbirinden farklı uyku ihtiyacına ve düzenine sahip olabilirler.
Bebekler Uykuyu Nasıl Öğrenir?
Bebekler hakkında sık merak edilen durumlardan biri de bebekler uykuyu nasıl öğrenir, biçiminde karşımıza çıkmaktadır.
Bebeğin uyku ihtiyacı hem psikolojik hem de fizyolojik (gelişimsel) bakımdan oldukça değerlidir. Uykusuzluk çeken bebeklerin;
· Bağışıklık sistemi zayıflayabilir,
· Ruhsal anlamda sıkıntı ve stres görülebilir,
· Çeşitli hastalıkların görülme riski artabilir,
· Ağlama krizleri ve kolik ortaya çıkabilir,
· Gelişim geriliği ortaya çıkabilir.

Bu durumların ortaya çıkmaması adına bebeğinizde fark ettiğiniz, gözlemlediğiniz uyku problemlerini mutlaka bir hekime danışmalısınız. Hekiminiz size bu konuda neler yapabileceğinizi belirtecektir.
Bebeğinizin uykuyu öğrenme biçimi beşiğine konulduğunda güvende olduğunu hissettirilmesi ile sağlanmalıdır.
Ilık bir duş aldırmak, gevşemesi için klasik müzik dinletmek uykuya dalmayı ve onu öğrenmeyi kolaylaştırabilecek bazı uygulamalardır.
Bebeğin uyku öncesinde karnının olması gereken düzeyde doyurulmuş olması (ne çok ne az), oyun oynanarak ve vakit geçirilerek yorulmasının sağlanması uykuya dalma sürecini kolaylaştırır ve bebeğin gevşemesini sağlar.
Bebeklerde Uyku Eğitimi
Bebeklerde uyku eğitimi bebeğin hem bedensel hem de ruhsal sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Buna göre bir uyku düzeni oluşturulmalıdır.
Yenidoğan bebeğiniz için böyle bir durum söz konusu olamaz 4 – 5 aylık olduğunda da çok sağlam bir düzen kurulamayabilir. 6 – 15 aylık süreç içerisinde bebekten bebeğe değişmek ile beraber bebeğin uyku eğitimi verilebilir.
Buna göre ilk zamanlar bir miktar çabalamanız gerekmektedir. Bebeğinizin uyanık kalmasını istediğiniz saatlerde onu uyanık tutacak aktivitelerde bulunmalısınız. Aynı şekilde uykuya dalmasını istediğiniz saatlerde de bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştıracak eylemlerde bulunmalısınız. Bu şekilde saatlere göre bir düzen oluşturabilirsiniz.
Bir süre sonra bebeğiniz otomatik olarak sizin belirlediğiniz saatlerde uyuyup uyanacaktır.