top of page

Bebeklerde Kabızlık Sorunu

Bebeklerde kabızlık sorunu ile ilgili gereken bilgileri henüz hamilelik döneminde bile araştırmalı ve öğrenmelisiniz. Bu sayede herhangi bir ciddi durumu önceden saptamak, sorunu gidermek için neler yapabileceğinizi bilmek ve ne zaman bir hekime başvurmanız gerektiğini belirlemek bakımından önbilgi oldukça önemlidir.

Bebeğinizin ilk kabızlık durumu ile karşı karşıya kaldığınızda ne yapmanız gerektiğini özellikle ilk bebeğinizde bilirseniz; kendinizi ne yapacağınızı bilmeyen, çok stresli ve telaşlı bir halde olmaktan da kurtarmış olursunuz.


Peki, bebekler neden kabız olurlar?

Bebeklerin kabız olması çok farklı nedenlerden ileri gelebilir. İlk olarak sorunun nereden kaynaklanabileceğine dair olasılıkları düşünmelisiniz. Bu etkeni ortadan kaldırmak bebeğinizin sorununun daha da uzamasının ve büyümesinin önüne geçecektir.

Bu nedenler:

· Hareket alışkanlığındaki değişimler,

· Beslenme alışkanlığındaki değişimler ,

· Ek gıdaya geçiş dönemi,

· Diş çıkarma dönemi,

· Ek gıda döneminde bazı gıdaların alerji yapmış olması,

· Yeterince sıvı almasını sağlamamış olmak şeklinde olabilir.



Bebeklerde Kabızlık İçin Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?


Bebeğinizin kabız olduğunuzu fark ettiğinizde ilk olarak bunun nedenini belirlemeye çalışmalı ve o nedeni ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Eğer sorun hala devam ediyorsa ve bunun yanı sıra bazı belirtiler daha ortaya çıkmış ise, çözümü kendiniz bulamadıysanız o halde hekime başvurmalısınız.

Ancak, bebeklerde kabızlık için ne zaman doktora başvurmak gerekir, sorusunun yanıtını da bilmelisiniz.


Tüm sorunlarınızın en başında her durum için hastaneye gitmemelisiniz. Hastaneler bebekler bakımından ve sizin bakımınızdan çok sayıda enfeksiyon etkeni ile doludur. Ortamda çok farklı hastalıklardan dolayı hasta birey olduğunu ve bunların bazısının (grip, nezle vb.) bulaşıcı olabileceğini unutmamalısınız.

Bebeğinizde kabızlık sorunu için doktora başvurmanız gerektiğinin işaretleri:

Sorununuz için kendiniz bir çözüm bulamadınız ve sorun halen devam ediyor ise,

· Annenin göğsünü emecek kadar bile takati olmayan ciddi yorgunluk çekmesi

· Bebeğin hareketlerinde yavaşlama gözlemliyor olmanız


· Yüksek ateş

· Vücudunun herhangi bir yerinde kaşıntı, döküntü, kızarıklıklar olması

· Vücudunda gevşeme hissetmeniz

· Uykuya dalmada güçlük duymaya başlaması

· İdrar ya da kaka yaparken çok zorluk çekmesi ya da bunları yapamaması

· Bebeğin morarması şeklindeki bazı belirtilerdir.


Bebekte Kabızlığı Gidermek İçin Neler Yapılmalı?


Bebeğinizin kabız olduğunu fark eder etmez sorunun büyümemesi ve bebeğinizin rahatlaması için kabızlığı ortadan kaldırmaya yönelik bazı durumları ele alabilirsiniz. Bunun için bebekte kabızlığı gidermek için neler yapılmalı, sorusunun yanıtını bilmeniz gerekmektedir.

· Bebeğinizin kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için en önce bol sıvı tüketmesini sağlamalısınız. Anne sütünün yanı sıra su verebilirsiniz.

· Lifli ve posalı meyvelerin pürelerini verebilirsiniz. Özellikle kayısı nektarı hazırlamak bebeğin kabızlığını gidermek için yardımcı olacaktır. İmkanınız yoksa marketten kayısı nektarı alabilirsiniz. Miktarını abartmamalı ve bebeğin ishal olmasına yol açmamalısınız.

· Bebeğinizi mama ile besliyorsanız anne sütü miktarını arttırmalısınız. Mama anne sütüne göre bebeği kabız olmaya daha müsait hale getirecektir.

· Katı gıdaya ilk geçtiğiniz zamanlarda meydana gelen kabızlıktan fazla ürkmemelisiniz. Bu dönemde bebeğin beslenme değişiminden kaynaklı bağırsakların alışma sürecinin olması çok doğal bir durumdur. Ancak bunun şiddetini ve görülme sıklığını iyi gözlemlemelisiniz.

· Elma, kayısı, havuç, çilek gibi meyvelerin püre formlarını vererek kabızlığın ortadan kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

· Bebeğinizin daha rahat boşaltım yapabilmesi için bacaklarına, karnına, ve sırtına dairesel hareketler ile masaj yapabilirsiniz. Bu şekilde bağırsakların çalışmasına yardımcı olmuş olursunuz.

· Bebeğinizin kabızlık sorunu ile beraber yüksek ateşi de varsa fitil kullanmayı düşünebilirsiniz. Ne zaman, hangi durumlarda ve nasıl kullanabileceğiniz konusunda mutlaka hekiminize danışmalısınız.

6 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page