top of page

Kolik Nedir?

Bebeğinizin son zamanlarda çok yoğun ağlamalarının ve stresinin olduğunu bunun yanı sıra başka bazı hastalık belirtilerini de gösterdiğinde belirtileri gözden geçirerek kolik olup olmadığını düşünmelisiniz. Peki, kolik nedir?

Kolik, herhangi bir neden olmaksızın bebeğinizin belirli periyotlar içerisinde ağlama krizlerinin olması şeklinde görülen duruma verilen addır.

Bu ağlama krizleri ardı arkasına haftanın üç günü 3’er saat ve daha fazla şekilde çok yoğun bir ağlama nöbetidir.

Bebeğin genellikle iki ya da dördüncü haftasında bu problemler ortaya çıkar. Sıklıkla gece vakti ve akşam saatlerinde gerçekleşir.

Yaklaşık olarak her beş bebekten biri koliktir. Mama ile beslenme, anne sütü ile beslenme ya da cinsiyetler arasında görülme sıklığı bakımından herhangi bir farklılık unsuruna rastlanmamıştır.

Problem ilk başlarda daha düşük seviyeli iken giderek artar ve iki ya da üç ay sonra en yoğun noktasına ulaşır. Ancak ne zaman sona ereceği tamamen bebekten bebeğe farklılık arz eden bir durumdur.

Genel olarak bitiş süresi bebeğin 6. ayına ulaştığı zamandır.

Kolik Neden Ortaya Çıkar?

Kolik neden ortaya çıkar:

· Bebekte meydana gelen sindirim sistemi problemleri

· Bebeğin reflü gibi bir sorununun olması

· Bebeğin sık sık gazlanması ve gaz sancısı çekiyor olması

· Bebeğin gün içinde çok fazla ve yoğun uyarana maruz kalması

· Bebeğin sigara dumanına maruz kalması

· Bebeğin herhangi bir besin maddesine alerjisi olması halinde annesinin bunları sık sık tüketerek anne sütü aracılığı ile bebeğe geçirmesi koliğe neden olabilir.

Kolik Belirtileri

Bebeğinizin ağlama nöbetlerini kolik olarak nitelendirebilmeniz için bazı belirtileri gözlemlemiş olmalısınız. Bu belirtileri fark ettikten sonra hekiminize danışmalısınız.

Kolik belirtileri:

· Ağlama esnasında kol ve bacakları savurmak

· Bacakları karna doğru çekmek

· Bacakları dümdüz uzatmak

· Ağlama esnasında sırt kısmını yay şeklinde germiş olmak

· Yüzün kıpkırmızı bir hale gelmesi

· Yumruk sıkma

· Çok acı çekiyormuş gibi bir yüz ifadesi



Karın bölgesindeki gaz kaynaklı şişkinlik

Eğer ki kolik şikayeti gaz nedeni ile ortaya çıkıyor ise bebeğinizin gün içerisinde yeterli miktarda gazını çıkarmıyor olabilirsiniz. Siz her ne kadar yeterli ve çok miktarda bunu yaptığınızı düşünseniz de bebeğiniz de bir bireydir ve farklılıkları olabilir.

Bu nedenle normal bebeklere göre daha çok gaz çıkarma ihtiyacına sahip olabilme durumunu değerlendirmelisiniz. Bunun için tükettiğiniz besinleri de gözden geçirebilirsiniz. Özellikle kuru baklagiller gibi bazı besinler anne sütünün içeriğini bebekte çok gaz yapıcı bir hale getirebilir.

Kolik Ağrısı Nasıl Giderilir?

Bebeğinizde kolik olduğunu öğrendiniz ve bu teşhis size hekiminiz tarafından konuldu. Peki, kolik ağrısı nasıl giderilir?

Bunun için anne beslenme düzenine dikkat etmesi gereken kişi bebek değil annedir. Bebek mutlaka anne sütünü almaya devam etmelidir.

Bu nedenle beslenme düzeniniz içerisinden karnabahar, soğan, brokoli, kuru fasulye, nohut, lahana, barbunya, baharatlı besinleri çıkarmalısınız.

Kesinlikle sigara ve alkol tüketiminden, kafein ve siyah çaydan, kola ve asitli içeceklerden emzirme dönemi boyunca uzak durmalısınız. Hatta genel sağlığınız düşünüldüğünde hayatınız boyunca tüm bu durumları alışkanlık haline getirmemelisiniz.

Bebeğinize farklı frekansta sesler dinletebilirsiniz. Bunlar süpürge, saç kurutma makinesi sesi, fan sesi vb. sesler olabilir. Bunlar anne karnında kaldıkları sürede duydukları sesler ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle bu seslerin bebeği dinlendirme ihtimali vardır.

Eğer ki anne karnındaki dönemde bebeğinize klasik müzik dinlettirdiyseniz o zaman bunu da yapabilirsiniz. Gaz çıkarmasına yardımcı olacak, sakinleştirici özellikteki bitki çaylarını tüketerek bebeğinizin dingin hale gelmesine ve uykuya daha rahat dalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu tüketimlerin dozu için mutlaka hekiminize danışmalısınız.

12 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page